etnomotiv

Otkrivamo tko stoji iza prekrasnih tkanina koje ste već sigurno negdje vidjeli Ostavi komentar

Njezine tkanine nalaze se gotovo na svakom koraku. Vrlo brzo su prepoznate i koriste se za razne namjene, od odjeće, modnih dodataka, tradicijskih nošnja, stolnjaka, nadstolnjaka, jastučnica, … Iz prve ruke mogu reći da se radi o izuzetno kvalitetnom i lijepom materijalu, a bogatstvo uzoraka govori samo za sebe. U nastavku donosimo priču o Ivani bez koje svega toga ne bi bilo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molim te, predstavi nam se ukratko.
Ja sam Ivana Hađina, vlasnica tvrtke Etno Motiv koja se bavi proizvodnjom tkanina s tradicijskim hrvatskim motivima, jednom poprilično izumrlom djelatnošću.

Kako je započela tvoja priča?
Moj otac je bio profesor tkanja na Tekstilno tehnološkom fakultetu, osmislio je te tkanine i neko vrijeme imao obrt, no odlaskom u mirovinu je sve ugasio i zaboravio. U vrijeme kad je on radio, ja sam imala potpuno drugačiji posao i nije me to zanimalo na žalost. No s vremenom sam uvidjela dvije stvari: kreativna i emotivna strana su prepoznale vrijednost tih tkanina i motiva te važnost da one budu očuvane, a komercijalna strana je prepoznala prostor na tržištu za njihov plasman. I tako sam krenula u cijelu priču nabavke i reparacije stroja, izrade programa za tkanine i probijanja na tržištu.

IMG_1338
Što sve radiš i gdje se mogu vidjeti tvoji proizvodi?
Radim tkaninu u metraži za razne namjene, od dekorativnih predmeta do odjeće, radim stolnjake i nadstolnjake koji se koriste u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, kao suvenir, za narodne nošnje. Zapravo je samo mašta granica u upotrebi ovih tkanina!

Kako gledaš na dosadašnje poslovanje i koji su ti planovi?
S obzirom na to da je hrvatsko tržište izuzetno maleno te limitirano financijskom situacijom, s dijelom jesam zadovoljna no u nekim segmentima jednostavno nema prostora za napredak, što je vrlo ograničavajuće. Želja mi je proširiti plasman izvan Hrvatske, no to je dugačak, kompliciran i skup pothvat te je stoga za sada još uvijek samo na papiru.

IMG_5842
I za kraj misao koju bi željela podijeliti s čitateljima?
Često okolina misli kako je tebi super jer si poduzetnik pa imaš puno novaca a malo radiš dok s druge strane ima puno onih koji bi željeli imati nešto svoje ali ih je strah odreći se redovnog radnog vremena (jer ga nema) i redovnih primanja. I sama sam bila u takvoj situaciji ali okolnosti su me ‘natjerale’ da se okušam u privatnom poslu i za sada je to definitivno jedna od najboljih stvari koje su mi se dogodile u poslovnom životu. No ključno je da čovjek ima strast prema onome što radi, da mu je svaka nova stvar uzbuđenje i iščekivanje jer u suprotnom to ne može funkcionirati. Teško je žrtvovati vikende, večeri, često i privatni život da bi radio ako to ne voliš.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želim ti puno sreće u poslovnom i privatnom životu!
Hvala na lijepim željama, ja vama i projektu također želim sve najbolje, vrlo je pohvalno da ulažete trud u očuvanje baštine i sličnih projekata!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.