list, homeware

Dvije prijateljice stvaraju prekrasne tekstilne proizvode s uzorcima inspiriranim prirodom i tradicijom hrvatske Ostavi komentar

Bave se dizajnom tkanina, dizajnom uzoraka te izradom predmeta za uređenje interijera i modnih dodataka. One su List!

Prekrasna priča o dvije prijateljice koje su hobi pretvorile u posao. Prvi puta sam se susrela s njihovim proizvodima prije četiri godine kada smo mi započeli sa svojom “etnokaj” pričom. Broj trgovina koje prezentiraju hrvatski dizajn je malo pa smo više manje svi zajedno 🙂 Proizvodi su im kvalitetni, prekrasnog dizajna i što je još ljepše, iza sebe imaju priču. Pa da bi ih i vi bolje upoznali odgovorile su nam na nekoliko pitanja i tako se predstavile.Jastučnica Bura

Recite nam tko stoji iza brenda i čime se bavite?

List je tekstilni studio iz Zagreba koji se bavi dizajnom tkanina, dizajnom uzoraka te izradom predmeta za uređenje interijera i modnih dodataka. Iza brenda stoje dugogodišnje prijateljice i suradnice Željka Haric i Iva Mišković.

U izradi koristimo prirodne materijale: pamuk, lan i njihove mješavine te se općenito u odabiru tkanina vodimo što prirodnijom, organskom teksturom i sastavom.

Naši uzorci inspirirani su u potpunosti našim urbanim i prirodnim okruženjem odnosno prirodom i tradicijom Hrvatske. Svaki naš uzorak na tkanini ima svoju posebnu priču nastanka, pa tako grafike nose naziv Velebit, Vrbolika, Maslina, Paprati, Bura itd. Nastojimo istaknuti ljepote prirode i geometrije našeg podneblja te ih pretočiti u jedinstvene predmete za uređenje doma i modne dodatke.

Cilj nam je napraviti unikatan dizajn predmeta za dom i modnog asesoara pri čemu posebnu pažnju posvećujemo funkcionalnosti predmeta i autentičnosti printeva.

Skice za uzorak

Kako ste došle na ideju otvaranja tekstilnog studija?

Ideja se rodila postepeno i tijekom godina. Isprva smo svoju djelatnost radile kao hobi i kao prostor u kojem smo imale priliku dati oduška svojim kreativnim procesima. S vremenom tržište se pokazalo dovoljno otvoreno za naš rad i ozbiljnije bavljenje našom djelatnosti pa smo odlučile zakoračiti u tom smjeru i u potpunosti se posvetiti tome. Želja nam je potaknuti naše kupce da kupuju domaće proizvode izrađene u potpunosti u Hrvatskoj i u suradnji s lokalnim obrtnicima kao odgovor na mahnite i često nepotrebne trendove plasirane izvana.

Što sve radite i gdje plasirate vaše proizvode?

Osim uzoraka i dizajna tkanina, radimo i gotove proizvode od istih. Prvenstveno stvari za uređenje doma kao što su platnene posude, nadstolnjaci od lana i pamuka, jastučnice, lanene vreće za kruh itd. Također izrađujemo i modne dodatke ruksake, torbe i šalove. Odnedavno smo lansirale i novu kolekciju „Bits of nature“ inspiriranu geografskom i prirodnom faktografijom Hrvatske u želji da napravimo autentičan estetski i funkcionalni suvenir ili poklon.

Surađujemo s brojnim dućanima i galerijama u Hrvatskoj, imamo svoj web shop i Etsy shop a trenutno dogovaramo i suradnju s galerijama u inozemstvu.

Jeste li zadovoljne postignutim do sada i koji su vam planovi za budućnost?

Zadovoljne smo postignutim no istovremeno se nastojimo razvijati i širiti svoje mogućnosti. Smatramo da hrvatski kupci itekako prepoznaju kvalitetu i dizajn te se uvijek trudimo uvažiti i njihove želje i razvijati na obostrano zadovoljstvo. Primjećujemo da su naši ljudi itekako otvoreni hrvatskom proizvodu i rado potiču hrvatsku proizvodnju samo često nisu svjesni da ona uopće postoji niti gdje tražiti i koga tražiti, stoga bi svakako trebalo raditi na što jačoj promociji domaćih proizvođača.

U planu su nam novi uzorci na kojima stalno marljivo radimo, također proširenje palete proizvoda na proljeće te suradnja s inozemnim tržištem.

Bits of nature kolekcija- platnena posuda

Nadstolnjak od lana

Poruka koju biste željele podijeliti…

Voljele bismo dati do znanja kako manji hrvatski proizvođači imaju ogroman kreativni i proizvodni potencijal i sugeriramo kupcima da uvijek radije odaberu hrvatski proizvod čije je porijeklo, etičnost izrade i održivost materijala poznata spram stranog gdje su ove stavke često nepoznanica.

Želimo vam puno sreće u poslovnom i privatnom životu!

Hvala i Vama također te puno sreće u daljnjim projektima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.